مرحله نهایی مرمت خانه تاریخی مقدس
از مرداد ماه سال جاری فاز نهایی پروژه مرمت و احیاء خانه تاریخی مقدس آغاز شده است. در این مرحله روند اجرایی تاسیسات داخلی، پاک سازی و خوانا سازی تزئینات وابسته به معماری به ویژه گچبری های عمارت غربی، از سر گرفته شده است.
در این مقطع حضور متخصصین مجرب در حوزه مرمت آثار تاریخی و استفاده از روش های علمی و به کار گیری مواد و مصالح مخصوص و متناسب با عملیات ترمیم و پاک سازی، باعث شده است این فاز از مرمت خانه مقدس به نوعی اولین تجربه مرمت اصولی در شهرستان استهبان باشد و نتیجه آن نیز بالطبع افزایش چشم گیر عمر بنا و بهبود عملکرد آن در روند احیا و اعطای کاربری مجدد خواهد بود. اما با وجود این محاسن انتقادات جدی ای در نحوه واگذاری این پروژه و همچنین عدم ارایه طرح و تعریف کامل جزییات کار قبل از اجرای آن است.
در پروژه های این چنینی به خصوص در شهرستان های کوچک همچون استهبان، سازمان میراث فرهنگی استان در یک روند اداری مشخص اقدام به تعریف بودجه و واگذاری پروژه به پیمانکاران متخصص دارای گرید در حوزه مرمت آثار و ابنیه تاریخی می کند. اما متاسفانه تاکنون برخی از پروژه های مرمتی استهبان به پیمانکارانی با تحصیلات غیر مرتبط با مقوله مرمت سپرده شده است که این بنا نیز از این قاعده مستثنی نیست!
این امر باعث می شود در نهایت کیفیت کار تقلیل یافته یا حتی آسیب های وارده به بنا تشدید شود و یا در مواردی مشابه پروژه اخیر با قرارگیری یک واسط غیر متخصص بین سازمان هزینه کننده و متخصصان اجرا کننده کار در نهایت درصدی از هزینه ها به هدر رفته و کیفیت کار نسبت به بودجه اختصاص یافته کاهش یابد. از طرفی به خاطر عدم تخصص پیمانکار طبیعتا طرح مرمت جامع و کاملی تدوین نخواهد شد و در نهایت روند پیشرفت کار را دچار مشکل خواهد کرد.
در اینجاست که از سازمان میراث فرهنگی فارس انتظار می رود که پروژه های این چنینی را مستقیما به پیمانکاران متخصص واگذار کند تا اندک هزینه سهمیه شهرستان ها که با تلاش و پیگیری واحد های مستقر در آنها تصویب می شود، با کمترین اتلاف و هدر رفت روبرو شده و در نهایت کار با کیفیت مطلوب تری ارایه گردد.